Advies Rust & Ontspanning

Stemmingswisselingen

Ben je benieuwd wat stemmingswisselingen zijn, hoe deze ontstaan en wat je kan doen? Lees hier ons advies!
VSM algemeen
Geplaatst op 13 juni 2022

Dit is een informatiepagina. VSM heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.

Wat zijn stemmingswisselingen?

Bij stemmingswisselingen ben je het ene moment gelukkig, vrolijk en positief; het andere moment ben je somber en terneergeslagen. Vaak weet je niet precies waarom je je zo voelt. Stemmingswisselingen kunnen soms heftig voelen, waarbij je van de ene in de andere emotie schiet. Dit kan vervelend en verwarrend zijn voor jezelf, maar ook voor je omgeving.

Oorzaken van stemmingswisselingen

Stemmingswisselingen kunnen veroorzaakt worden door zowel interne als externe factoren. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Impactvolle gebeurtenissen
    Gebeurtenissen als een trauma of een overlijden van een naaste kunnen zorgen voor stemmingswisselingen. Dit kunnen ook gebeurtenissen uit een (verder) verleden zijn.
  • Hormonen
    Door veranderende hormonen komen stemmingswisselingen vaak voor tijdens de puberteit, overgang en zwangerschappen.
  • Slaapritme
    Door een slechte nachtrust kan je overdag moe en prikkelbaar zijn en last hebben van stemmingswisselingen.
  • Voeding
    Als je veel snelle koolhydraten eet, heb je meer kans op stemmingswisselingen. Snelle koolhydraten vind je in bijvoorbeeld frisdrank, ijs, koek, snoep en producten als witbrood en witte rijst. Deze koolhydraten zorgen voor een hoge piek in je bloedsuikerspiegel en daarna een snelle daling. Door deze daling kan je last hebben van je humeur.

Wat te doen bij stemmingswisselingen

Bij stemmingswisselingen helpt het om gezond en met regelmaat te eten. Eet verspreid over de dag en op vaste tijden langzame koolhydraten, ofwel vezelrijke producten. Voorbeelden hiervan zijn fruit, groenten, melk, yoghurt en volkoren producten. Ook omega-3 vetzuur (vind je in vette vis) en vitamine B hebben een positieve invloed. Vitamine B zit veel in aardappelen, bladgroenten, mager vlees, melk en volkorenbrood.

Een goede nachtrust is ook belangrijk. Houd elke dag dezelfde tijd aan voor opstaan en naar bed gaan en zorg voor een goede slaapomgeving. Denk hierbij aan een goed matras, een goed geventileerde ruimte en weinig licht.

Naast goed eten en een goede nachtrust hebben de volgende factoren ook een positieve invloed:

  • Beweeg voldoende
  • Doe ontspanningsoefeningen
  • Onderhoud sociale contacten en praat over je problemen met vrienden of familie
  • Vermijd overmatig alcoholgebruik. Alcohol kan stemmingswisselingen verergeren

Wanneer naar je huisarts

Heb je zoveel last van stemmingswisselingen dat je dagelijkse leven wordt verstoord of dat je minder plezier hebt in het leven? Neem dan contact op met je huisarts voor advies.

Stemmingswisselingen bij je kindje

Het is normaal dat kinderen heel snel van stemming wisselen. Het ene moment zijn ze verdrietig of boos en het andere moment is dat ineens weer helemaal over.  Geef je kindje in ieder geval de ruimte om de emoties te ervaren. Het is oké om even boos of verdrietig te zijn. Help je kindje door deze emoties te benoemen. Dit kunnen ze nog niet altijd zelf. Hierdoor leren ze de emoties herkennen en met de emoties om te gaan. De omgeving of een gebeurtenis kunnen ook de oorzaak zijn van stemmingswisselingen. Denk hierbij aan een verhuizing, niet genoeg uitgedaagd worden of ruzie met een vriend(innet)je.

Wanneer met je kindje naar de huisarts

Zorgen de stemmingswisselingen voor bijvoorbeeld leer- of gedragsproblemen? Of heb je het vermoeden dat er meer aan de hand is? Neem dan contact op met je huisarts voor advies en om samen de mogelijke oorzaak te achterhalen.

Bron: therapiepsycholoog.com en helios-rt.nl

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671