Advies Huid

Schaafwond

Heb jij of je kindje een schaafwond opgelopen en wil je weten wat je kan doen? Lees hier ons advies!
VSM algemeen
Geplaatst op 1 augustus 2022

Dit is een informatiepagina. VSM heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.

Wat is een schaafwond?

Een schaafwond is een oppervlakkige wond, waarbij de buitenste laag van de huid is beschadigd. Meestal bloedt de wond erg weinig en blijft het bij wat kleine bloedplekjes of -puntjes. Deze bloedpuntjes kunnen wel flink irriteren en pijn doen. Dit komt doordat de bovenste laag van de huid afgeschaafd is, waardoor zenuwuiteinden beschadigd raken. Hoe ernstig een schaafwond is, hangt af van de diepte, grootte, plaats op het lichaam en eventuele besmetting van de wond. Rondom de wond reageert de huid meestal snel om de schade te herstellen. Het herstel van de huid kan samen gaan met pijn, zwelling, roodheid en warmte.

Oorzaken van een schaafwond

Een schaafwond ontstaat als je huid langs een ruw en/of hard oppervlak schuurt. Schaafwonden komen het meest voor op knieën, schenen of ellebogen na bijvoorbeeld een val- of stootpartij. Ze zijn meestal niet ernstig, maar een goede verzorging is belangrijk.

Wat te doen bij een schaafwond?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het herstel van je huid zo goed mogelijk te ondersteunen:

  • In schaafwonden blijven vaak bacteriën of ander vuil achter. Zorg ervoor dat je de wond goed schoon spoelt met water (1 of 2 minuten is voldoende) en daarna eventueel ontsmet.
  • Laat de wond zoveel mogelijk aan de lucht drogen, zodat je huid een beschermende korst kan creëren.
  • Als je een diepere schaafwond hebt, kun je de wond afdekken met een pleister of steriel gaasje. Vernieuw deze 1 tot 2 keer per dag tot het eventuele bloeden is gestopt. Als de wond niet meer bloedt en niet ontstoken is, laat de wond dan verder aan de lucht drogen.
  • Schuurt er kleding tegen de schaafwond aan? Dek de wond dan wel af met een pleister om ontsteking en littekenvorming te voorkomen.

Litteken door een schaafwond

Is de schaafwond genezen, maar blijft er een litteken achter? Verzorg de plek dan met een littekencrème. Het litteken zal nooit helemaal verdwijnen, maar met de littekencrème verzacht je de huid en houd je de huid soepel. Dit helpt de zichtbaarheid van het litteken te verminderen.

Wanneer naar je huisarts?

In een aantal situaties is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts:

  • Bij een diepe schaafwond die veel bloedt of lang blijft bloeden.
  • Bij veel vuil in de schaafwond. Als er bijvoorbeeld straatvuil in de wond aanwezig is, kan de wond besmet zijn met de tetanusbacterie. In zo’n geval kan een tetanusinjectie nodig zijn.
  • Bij toenemende pijn, roodheid en/of zwelling van de wond.
  • Als je het lichaamsdeel waar de schaafwond zich bevindt niet meer kan bewegen. Er kan dan sprake zijn van bijvoorbeeld een botbreuk of een beschadiging aan een pees.

Schaafwond bij je kindje

Leren fietsen, voetballen… De kans is groot dat jouw kindje ook wel een keer thuiskomt met een schaafwond. Meestal kun je de plek zelf verzorgen door de wond te ontsmetten en aan de lucht te laten drogen zodat er een korstje wordt gevormd. Indien nodig kun je de plek afdekken met een pleister of steriel gaasje (als er bijvoorbeeld kleding tegen aan schuurt).

Naast schaafwonden zijn er ook andere kwaaltjes die vaak voorkomen als je kindje is gevallen of zich heeft gestoten. De meest voorkomende zijn:

Wanneer met je kindje naar je huisarts?

Ga even langs je huisarts als je kindje een diepe of grote schaafwond heeft opgelopen waar veel bloed uitkomt of waar mogelijk straatvuil in zit. Neem ook contact op met je huisarts als je kindje het lichaamsdeel waar de schaafplek zit niet kan bewegen. Mogelijk is er dan sprake van een botbreuk of andere beschadiging.

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671