Advies Rust & Ontspanning

Onrust

Voel je je onrustig en wil je weten wat je kan doen bij deze onrust? Lees hier ons advies!
VSM algemeen
Geplaatst op 2 augustus 2022

Dit is een informatiepagina. VSM heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.

Wat is onrust?

Bij onrust zijn indrukken en emoties meestal niet helemaal verwerkt. Door deze onverwerkte emoties ontstaan er zogenaamde blokkades die kunnen leiden tot een onrustig gevoel. Als je onrustig bent, heb je vaak moeite om te focussen of kan je letterlijk niet stil blijven zitten. Onrust kan ook leiden tot:

Oorzaken van onrust

Onrust ontstaat doordat je hersenen niet alle prikkels kunnen verwerken. Dit kan gebeuren als je het erg druk hebt op je werk of school. Ook persoonlijke omstandigheden zijn vaak een aanleiding tot onrust, bijvoorbeeld zorgen over financiën, gezondheid of familie.

Wat te doen bij onrust

Natuurlijk helpt het om de oorzaak van de onrust aan te pakken, maar het is niet altijd mogelijk om deze omstandigheden (direct) te veranderen. Het helpt al om te accepteren dat dit zo is. Acceptatie neemt vaak een hoop gepieker en onrust weg. Maar accepteren is niet altijd even makkelijk. Er zijn nog andere manieren om onrust te verminderen:

  • Bewegen. Maak bijvoorbeeld elke dag een kleine wandeling om te ontspannen.
  • Een goede nachtrust.
  • Geef je grenzen aan, thuis en op je werk of school.
  • Plan je agenda niet te vol en maak ruimte voor me-time: momentjes voor jezelf om te ontspannen.
  • Probeer te leven in het hier en nu. Zo voorkom je gepieker.
  • Vermijd overmatige prikkels, zoals felle kleuren, sterke verlichting of veel lawaai.
  • Werk, leer en ontspan zoveel mogelijk in een rustige omgeving.

Wanneer naar je huisarts

Bij veel mensen is onrust een onderdeel van een groter, complex geheel. Als de onrust zorgt voor andere klachten of als het steeds erger wordt, is het verstandig contact op te nemen met je huisarts.

Onrust bij je kindje

Kinderen hebben vaak veel nieuwe indrukken te verwerken en soms kan dit een beetje te veel worden. Als je kindje de indrukken niet goed kan verwerken, kan je kindje onrustig worden. Deze onrust kan op verschillende manieren tot uiting komen:

  • Druk gedrag
  • Huilerig zijn
  • Moeilijk inslapen
  • Niet aan spelen toekomen
  • Prikkelbaar zijn
  • Veel aandacht vragen

Om de onrust te verminderen, is het belangrijk dat je kindje voldoende tijd en rust heeft om alle indrukken te verwerken. Neem daarom voldoende tijd om je kindje rustig naar bed te brengen. Het kan ook helpen om elke avond de dag nog even door te spreken.

Wanneer met je kindje naar de huisarts

Als je kindje vaak onrustig is of als andere zaken, zoals slaap en schoolprestaties, lijden onder de onrust, is het belangrijk om te achterhalen waar de onrust precies vandaan komt. De huisarts of het consultatiebureau kan je hierbij helpen en adviseren.

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671