Advies Huid

Vlooienbeet

Heb je een vlooienbeet en wil je weten hoe je hier vanaf komt? Lees hier ons advies!
Geplaatst op 1 augustus 2022

Wat is een vlooienbeet?

Een vlooienbeet is een soort insectenbeet. Vlooien voeden zich met het bloed van mensen en dieren. De kans bestaat dus dat je gebeten wordt door een vlo. Een vlooienbeet herken je aan een typisch rood bobbeltje met centraal een klein, bloedkleurig puntje. 1 vlooienbeet valt wel mee, maar vaak bijten vlooien met meer tegelijk. Dit kan voor een geprikkelde huid zorgen. Gelukkig zijn vlooienbeten in Nederland meestal onschuldig en verdwijnen ze na een aantal dagen vanzelf.

Oorzaken van een vlooienbeet

De meeste vlooien komen bij de mens terecht via huisdieren als honden en katten, die vlooien met zich meedragen. Als je wordt gebeten, reageert je afweersysteem op het speeksel van de vlo. De vlo gebruikt zijn speeksel bij het bijten om te voorkomen dat het bloed stolt en zijn zuigsnuit verstopt. De huidreactie kan leiden tot jeuk.

Wat te doen bij een vlooienbeet

Hoe vervelend een vlooienbeet ook kan zijn, probeer niet te krabben. Dit kan het alleen maar erger maken. Omdat huisdieren de belangrijkste bron zijn van vlooien, is dit vaak de beste weg om vlooienbeten te voorkomen. Als je hond of kat veel krabt, is de kans groot dat hij vlooien heeft. Soms zie je de beestjes zelfs opspringen vanuit de vacht. Bij de dierenwinkel en dierenarts kan je verschillende producten tegen vlooien kopen. Het helpt ook om regelmatig de honden- of kattenmand schoon te maken en te stofzuigen.

Ben je gebeten door een vlo? Dan kun je de Prrrikweg gel of Prrrikweg roller gebruiken om de geprikkelde huid te verzorgen en verkoelen. Prrrikweg helpt ook bij steken van bijen, wespen, kwallen, bij beten van muggen en na aanraking met brandnetels of brandharen van de eikenprocessierups.

Wanneer naar je huisarts

Ga langs je huisarts als je heftig reageert op een vlooienbeet of als er ook op andere lichaamsdelen een reactie ontstaat. Heb je veel (over)last van vlooien en lukt het niet om ze uit je omgeving te verdrijven? De GGD kan advies geven bij overlast door vlooien.

Vlooienbeet bij je kindje

Kleine kinderen hebben een grotere kans op een vlooienbeet, omdat ze op de grond spelen. Gelukkig niks ernstigs, maar het is vaak wel vervelend voor je kindje als het is gebeten. Voorkom dat je kindje aan de plek krabt. Verzorg en verzacht de huid eventueel met VSM Kind Prrrikweg spray.

Wanneer met je kindje naar je huisarts  

Als een vlooienbeet zorgt voor een hevige reactie bij je kindje is het verstandig om de huisarts te waarschuwen. Ook als de verschijnselen niet binnen een paar dagen minder worden of zelfs verergeren, kan je beter even contact opnemen met je huisarts.

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
* Zonder specifieke therapeutische indicatie toegepast volgens principes van homeopathische geneeswijze. Lees voor gebruik de bijsluiter. **Traditioneel kruidengeneesmiddel. Toepassing uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring. Lees voor gebruik de bijsluiter.
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671