Advies Maag & Darmen Baby & Kind

Obstipatie

Heb jij obstipatie en wil je weten wat je kan doen? Lees hier ons advies!
VSM algemeen
Geplaatst op 1 augustus 2022
Dit is een informatiepagina. VSM heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.

Wat is obstipatie?

Obstipatie is het tegenovergestelde van diarree en wordt ook wel constipatie of verstopping genoemd. Je hebt last van een zeer moeizame stoelgang. De ontlasting is hard en droog en het kost duidelijk moeite om te poepen. Dit is vervelend en kan pijnlijk zijn. Je spreekt van obstipatie als je minder dan 3 keer per week kan poepen. Vaak heb je bij obstipatie ook last van buikpijn of buikkrampen, doordat teveel ontlasting in de dikke darm ophoopt. Ook kan je last hebben van een opgeblazen gevoel.

Oorzaken van obstipatie

Obstipatie wordt veroorzaakt door een langzame doorgang van afvalstoffen door de darmen. Doordat de ontlasting extra lang in de dikke darm blijft, wordt er teveel vocht aan onttrokken. De ontlasting wordt droog en hard, waardoor het moeilijk wordt om de ontlasting kwijt te raken. In veel gevallen is 1 van onderstaande situaties de aanleiding:

  • Het ophouden van ontlasting
  • Medicijnen
  • Stress, spanning of drukte
  • Te weinig drinken
  • Te weinig lichaamsbeweging
  • Prikkelbare Darm Syndroom
  • Verkeerd gebruik bekkenbodemspieren
  • Verkeerd voedingspatroon, bijvoorbeeld vezelarm of eenzijdig

Obstipatie kan ook een tijdelijke kwaal zijn, die ontstaat door bijvoorbeeld zwangerschapexamenstress of tijdens vakantie als je uit je vertrouwde omgeving wordt gehaald.

Wat te doen bij obstipatie

Er zijn 4 belangrijke dingen die kunnen helpen om de klachten van obstipatie te verminderen:

  • Lichaamsbeweging
    Beweeg iedere dag minstens een half uur (intensief). Lichaamsbeweging ‘masseert’ de buikwand en bevordert de darmwerking.
  • Toiletgang
    Ga bij aandrang direct naar het toilet. Als je langer wacht, wordt je ontlasting harder.
  • Vezelrijke voeding
    Vezels houden vocht vast in je darmen. Hierdoor krijg je een zachtere ontlasting en wordt de werking van je darmen gestimuleerd. Voorbeelden van vezelrijk voedsel zijn aardappelen, groente en fruit, volkorenbrood en -pasta en zilvervliesrijst.
  • Voldoende drinken
    Drink ongeveer 2 liter per dag. Er moet voldoende vocht in je lichaam zijn, zodat de vezels dit vast kunnen houden in je darmen.

Wanneer naar je huisarts

In veel gevallen is een huisartsbezoek niet nodig en zullen de obstipatieklachten na verloop van tijd verminderen. Dit kan je zelf stimuleren door bijvoorbeeld te letten op je voedingspatroon. Het is wel verstandig om even langs je huisarts te gaan als de klachten na een aantal weken niet verbeteren of als poepen te pijnlijk wordt. Neem in de volgende situaties direct contact op met je huisarts:

  • Er zit bloed in je ontlasting.
  • Je hebt afwisselend verstopping en diarree.
  • Je hebt chronische buikpijn.

Obstipatie bij je kindje

Je kindje kan last hebben van obstipatie, waarbij het een droge, harde ontlasting heeft en het niet goed lukt om te poepen. Meestal is voeding de oorzaak. Denk bijvoorbeeld aan te weinig drinken, te weinig vezels eten of de overgang van borstvoeding naar flesvoeding. Krijgt jouw kindje nog borst- of flesvoeding en heeft het vaak last van een harde ontlasting? Een beetje pruimensap kan helpen om de ontlasting zachter te maken.

Naast voeding wordt obstipatie ook wel eens veroorzaakt door een gebrek aan beweging, spanning of het onderdrukken van de aandrang. Als het poepen pijn doet, kan je kindje het moment van naar de wc gaan steeds verder uitstellen. Hierdoor wordt de kwaal alleen maar erger, omdat de ontlasting langer in de darmpjes zit. Probeer deze cirkel dus te voorkomen of zo snel mogelijk te doorbreken. Wat bijvoorbeeld helpt, is dat je kindje makkelijk en ontspannen op het toilet kan zitten. Denk hierbij aan hulpmiddelen als een kinderbril of opstapje.

Wanneer met je kindje naar je huisarts

Meestal gaat obstipatie vanzelf over en is een huisartsbezoek niet nodig. Als je kindje langere tijd moeite heeft met poepen, is het wel verstandig om dit te bespreken met je huisarts. Mogelijk kan de arts helpen om de oorzaak te vinden en te verhelpen.

Bron: thuisarts.nl

Meer weten?

Neem contact met ons op

bel, chat, app of mail ons
Zorgen voor jouw gezondheid zit in onze natuur

Je wilt natuurlijk het liefst gezond zijn én gezond blijven. Je lichaam is van nature krachtig en kan dus heel veel zelf. VSM ondersteunt je lichaam hierbij met producten op natuurlijke basis.

VSM geeft je kracht uit de natuur.

Social media
© VSM geeft je kracht uit de natuur  ·  KOAG/KAG -nr. 5-0623-671